Psycholoog Maastricht

Samen in gesprek bij een gezinspsycholoog in Maastricht

Maak een afspraak bij mijn collega Loes Dols voor gezinstherapie in Maastricht.

Niet in de hand

Het kan om allerhande redenen helemaal mis lopen binnen een gezin. Geen enkele ouder wil grip op de kinderen verliezen. Geen enkel kind wil leven in onrust en onveiligheid. En toch, het gebeurt.

De meeste ouders voelen een blinde paniek, diepgewortelde wanhoop, waar het hun kinderen betreft. En zo dichtbij en vertrouwt als het contact kan zijn, zo ver weg kunnen ze voelen. Gesloten. Ergens anders. En ‘met mij gaat alles goed’.

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Elk gezin heeft zo zijn problemen, conflicten en onderlinge spanningen. Die overwin je samen, met respect en liefde voor elkaar. Hoe zwaar het soms ook kan zijn, er is een basis die het gezin bij elkaar houdt. Hoe stormachtig de ruzies soms ook klinken, er is een veilige omgeving waar iedereen rust vindt; geborgenheid, kracht en liefde.

Hoe weet je nu of jullie situatie ‘gewone akkefietjes’ zijn of dat er meer aan de hand is. Veel gezinnen aarzelen heel lang voordat ze hulp zoeken. Logisch ook want, ‘het hoort er nu eenmaal bij’ en ‘elk huisje heeft zijn kruisje’. Toch is mijn advies in alle gevallen: zoek hulp.

Dat je hier aan het kijken bent, je je zorgen maakt, je actief op zoek bent naar antwoorden op vragen – het zegt echt genoeg. Genoeg in ieder geval om je vragen eens aan een gezinstherapeut voor te leggen. In een kort gesprek, of een mailtje, kun je veel duidelijkheid krijgen over je situatie en wat gezinstherapie zou kunnen betekenen. Het is één gesprekje, één telefoontje en je geeft jezelf er zo veel rust en duidelijkheid mee…

Wanneer naar een gezinspsycholoog?

Er zijn drie aanleidingen om met een gezinspsycholoog te werken:

  1. jullie zijn als gezin vastgelopen, er is niemand met specifieke problemen, maar met zijn allen… het werkt gewoon niet meer;
  2. je kind heeft problemen waar je het niet mee kan helpen, maar je wilt je kind liever niet alleen in therapie doen;
  3. jij bent als opvoeder de oorzaak van problemen in het gezin (je bent depressief, bent of was verslaafd of jullie zijn gescheiden) en je vindt de dubbele rol van oplosser en oorzaak moeilijk.

Het gezin in zwaar weer

Er zijn spanningen, misschien voelen gezinsleden zich wel onveilig. Jullie problemen blijven maar terugkomen. Het is zwaar in huis. Alles gaat moeilijk. En niemand noemt thuis meer Thuis.

Dat kan overigens heel verschillende redenen hebben: het ene gezin heeft opvoedingsvraagstukken, het ander onveiligheid bij een van de ouders (bijvoorbeeld door drank), en bij weer andere heeft één van de gezinsleden een klacht of probleem dat het gezin helemaal in beslag neemt. In alle gevallen zijn het situaties waarin jullie als gezin even niet meer weten hoe je tot elkaar kunt komen.

Je kind in problemen

In het leven van kinderen zijn problemen, net zo goed als in dat van ouders. Ergens wil je dat niet zien. Het hoort niet. Kinderen moeten vrij en onbezorgd zijn. Maar ja, zo werkt het leven niet. Het is onverdraaglijk om je kind in problemen te zien. Het liefst zou je het allemaal wegtoveren. En als je merkt dat je dat niet kunt, is het alsof de grond onder je voeten wegvalt.

Logisch, het druist tegen al je ouderlijke gevoelens in. Jij bent toch degene die alles op kan lossen? Jij bent toch supermam, superpap? Jij weet toch altijd wat te doen? Ook zo werkt het leven jammer genoeg niet. Het is geen schande het niet alleen te kunnen.

Veel ouders hebben moeite de eerste stap naar een gezinspsycholoog te zetten. Maar bijna iedereen die er aan begint ervaart de behandeling als verrijkend. Niet alleen leer je de huidige situatie te boven te komen, maar het gezin groeit als geheel.

Samengestelde gezinnen, specifieke problemen

Vaak hebben samengestelde gezinnen (gescheiden ouders, stiefkinderen en ouders enzovoort) specifieke problemen. Er is geen of weinig gedeeld verleden, autoriteit is niet automatisch, er is pijn en verdriet dat soms geen plek heeft gekregen.

Stap één: leren communiceren

Doorgaans bestaat de behandeling uit twee of drie stappen. De eerste stap is heel concreet: jullie moeten weer leren communiceren. Leren luisteren. Vooroordelen opzij zetten. Over je eigen schaduw stappen. Leren praten vanuit je eigen gevoelens. Stoppen met te snelle conclusies. Oftewel: jullie leren de vaste patronen van omgang te doorbreken.

Dat is lastig, hard werken, soms best confronterend; maar het is te doen. Het is iets waar jullie mee aan de slag kunnen en waarmee jullie, zo blijkt achteraf, verassend veel resultaat in relatief korte tijd boeken. Er ontstaat een nieuwe situatie van waaruit jullie, als gezin, kunnen groeien.

Stap twee: vinden van verbinding

Als dat gesprek weer mogelijk is, gaan we het over de problemen en vragen hebben waarmee we de behandeling begonnen. Nu is er namelijk ruimte om tot elkaar te komen. De pijn te bespreken, eventuele onveiligheden, beperkingen, zorgen en verdriet. Maar ook: de dromen, wensen en verlangens. Waar willen jullie naartoe? Hoe willen jullie zijn? Wat willen jullie dat het gezin voor je betekent? Wat willen jullie voor het gezin betekenen?

Weer verder met elkaar

Veel gezinnen hebben in deze fase weer genoeg vertrouwen om zelf weer verder te gaan. Jullie hoeven nog niet overal uit te zijn, en jullie zullen in de toekomst nog genoeg moeilijkheden krijgen. Maar jullie kunnen het weer dragen. En jullie hebben weer dat basale vertrouwen en gevoel van veiligheid om het samen te doen.

Contact Psycholoog Maastricht

Benieuwd wat ik voor jou kan doen, of wil je graag een afspraak maken? Neem contact op of bel met mijn praktijkassistente op 043-2041021. Ook als je twijfelt, bel ons, je krijgt altijd een goed advies. Ik heb geen wachtlijst, dus we kunnen snel aan de slag!