Aan de slag met EFT Relatietherapie Maastricht

Willen jullie direct in relatietherapie?

Je kunt op dit moment niet bij mij terecht voor EFT relatietherapie Maastricht. Bel met PsyNed, psychologen Nederland, voor een goed alternatief. Psyned kan je onder andere helpen aan een goede GZ Psycholoog in Sittard die ook EFT Relatietherapie biedt.

Bel dus met Psyned voor een Relatietherapeut in de buurt: 085 – 401 47 20

Wanneer ga je in Emotionally Focussed Therapy (EFT) Relatietherapie Maastricht?

Jullie relatie wordt, als elke relatie, uiteindelijk een beetje vanzelfsprekend. Het nieuwe is er vanaf, je hebt het idee elkaar door en door te kennen en het leven en de drukte van alledag leiden dusdanig af dat jullie elkaar stukje bij beetje uit het oog verliezen. Weet je wat het ook is? Je hoeft geen moeite meer voor elkaar te doen, gelukkig maar want je hebt daar noch energie voor, noch zin in.

EFT Relatietherapie Maastricht is voor iedereen die die moeite wel weer wil doen. Misschien omdat er een crisis is. Dat jullie in een hele zware periode zitten. Maar het kan ook omdat het allemaal wat vanzelfsprekend werd en jullie stilstand willen voorkomen.

Wat is EFT Relatietherapie Maastricht?

De naam zegt het al: in de behandeling richten we ons op de emoties. Voor bijna iedereen zijn emoties vrij onbekende en ongrijpbare krachten in je leven. Niet het alledaagse huilen of lachen, maar de wensen, verlangens en angsten die je bepalen.

Hoe je met iemand wilt zijn, wat je geeft, wat je deelt, hoe je je aan een ander wilt verbinden. Het zijn lastig onder woorden te brengen onderwerpen; en toch gaan we het doen.

De methode, Emotionally Focused Therapy, is een wetenschappelijk goed geteste behandelmethode voor stellen. We werken met de gedachte dat je emoties zich aanpassen en dat jij je emoties kunt sturen.
De emoties zélf zijn dan ook niet zo zeer het onderwerp, als wel de manier waarop jij en je partner ze kennen, weten wat ze betekenen en kunnen beheersen en gebruiken.

Eerst: opnieuw leren praten

Voordat we die emotionele verkenning doen, moeten jullie eerst weer in gesprek komen. Dat is een praktisch werkje waar jullie veel baat bij zullen hebben. Jullie reageren nu namelijk steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar.

Inmiddels is die negatieve spiraal geëscaleerd. Het lijkt wel alsof jullie elke keer weer in dezelfde situatie belanden. En ook al willen jullie dat het anders gaat, het lukt jullie niet er uit te breken. Jullie zijn moe. Moe om nog te strijden. Moe om het anders te doen.

Zien wat er is

Voor de meeste stellen is het best even slikken. Wat jullie niet in de gaten hebben is dat jullie ‘chemie’ er van alle kanten vanaf straalt. Zelfs in de meest alledaagse gesprekjes waarin jullie ‘je inhouden’ is precies te zien hoe jullie zijn.

De relatietherapeut geeft dat vaak al in het eerste gesprek aan. EFT Relatietherapie Maastricht laat zo zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Je diepste emoties bepalen je

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Dat komt omdat de basis emotioneel is. In de behandeling vinden we die emoties. We bespreken ze. We diepen ze uit. Je komt er achter dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.

De relatietherapie richt zich op het vergroten van veiligheid en intimiteit en brengt via de emoties beweging en verandering.

Fase 1 – patronen doorbreken

In deze fase leren jullie opnieuw communiceren. Je ziet waar het mis gaat, je herkent je eigen valkuilen en kun er iets aan doen. In het proces zetten jullie de oogkleppen af die je naar elkaar hebt. Voor veel stellen voelt het dan ook een beetje als een hernieuwde kennismaking.

Deze fase is het meest praktisch, zakelijk. Dat is ook wel een prettig begin; jullie kunnen aan de slag, het is meestal vrij duidelijk wat iedereen te doen staat en het resultaat is snel te merken.

Fase 2 – opzoeken van emoties

Als jullie niet meer in hetzelfde cirkeltje ronddraaien, kunnen we de diepte in. Jullie voelen je allebei weer veilig, durven ook de moeilijke – soms pijnlijke – dingen uit te spreken. Onderwerpen zijn de wensen en angsten die jullie met jezelf en tot elkaar hebben.

Jullie verbond is gebouwd op diepe gevoelens naar elkaar, vaak onuitgesproken (zelfs naar jezelf) omdat die gevoelens onherroepelijk kwetsbaar zijn en niet altijd even stoer, inspirerend, of sterk overkomen.

In de behandeling merk ik dat stellen die op deze onderwerpen elkaar hervinden, niet alleen de relatie herstellen, maar ook voller en vrijer in het leven staan.

Fase 3 – waar ging het ook alweer over?

Wellicht heb je al gemerkt dat we het tot nu toe eigenlijk nog niet hebben gehad over jullie huidige problemen. Dat klopt; nu, in de derde fase is daar de tijd voor; doorgaans is dat heel makkelijk, jullie zijn als stel robuust, veerkrachtig en veelzijdig. Vandaar dat in deze fase vooral ook de toekomst ons onderwerp van gesprek blijkt: waar willen jullie naartoe?

Neem contact op

Benieuwd wat ik voor je kan doen? Neem telefonisch contact op via 043-2041021 of vul het contactformulier in.